Huishoudelijk reglement

Kinderdagverblijf DE PAGADDERKES


Inleiding bij het huishoudelijk reglement


Ons huishoudelijk reglement:


Regelingen die verschillen per kind, zoals het afgesproken opvangplan, worden niet vastgelegd in het huishoudelijk reglement maar in de schriftelijke overeenkomst tussen de organisator en het gezin.

Het huishoudelijk reglement wordt ondertekend voor ‘ontvangst en kennisneming’ door de persoon die ook de schriftelijke overeenkomst ondertekent. Deze persoon is de ‘contracthouder’. Meestal is dat het gezin. Door ondertekening van het huishoudelijk reglement verklaart de contracthouder dat hij/zij het huishoudelijk reglement ontvangen heeft en op de hoogte is van de inhoud. Het is geen ondertekening voor akkoord zoals bij de schriftelijke overeenkomst.


Contactgegevens organisator


Bvba: Fierens-Janssens

Verantwoordelijke: Daisy Janssens

Ondernemingsnummer: 0831 9950 31

Maatschappelijke zetel: Jan Baptist Vanderelststraat 63, 3012 Wilsele

Telefoonnummer: 0495/27.87.68 ook bereikbaar buiten de openingsuren en sluitingsdagen

Email: depagadderkes@gmail.com


Contactgegevens van de kinderopvang


Kinderdagverblijf De Pagadderkes

Jan Baptist Vanderelststraat 63

3012 Wilsele

Telefoonnummers

Begeleiding baby’s en kruipers: 0478/04.62.88 tussen 7u en 18u

Begeleiding lopers en peuters:  0496/67.16.54 tussen 7u-18u

Email: depagadderkes@gmail.com


Contactgegevens Kind en Gezin


Kind en Gezin

Hallepoortlaan 27

1060 Brussel

Kind en Gezin- lijn: 078 150 100

Via het contactformulier op de website van Kind en Gezin: http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp


Openingsdagen en -uren


Onze kinderopvang biedt dagopvang aan van maandag tot vrijdag van 7u tot 18u.


Sluitingsdagen


Op zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen is ons kinderdagverblijf gesloten.

Zomervakantie: 3 weken juli/augustus

Kerstvakantie: 2 weken

Paasvakantie: 1 week

Vrijdag na OHV dag


Valt een feestdag in het weekend dan zal de opvang deze dag opnemen op een weekdag en dit tijdens een schoolvakantie.

Tijdens de herfst- en krokusvakantie kan het zijn dat er ook sluitingsdagen zijn.


De exacte sluitingsdagen worden jaarlijks aan de ouders meegedeeld (mail en op papier) in de loop van de maand september.


Ons Beleid


Doelgroepomschrijving


Onze opvang heeft een capaciteit om 38 kinderen op te vangen.

We hebben plaats voor kinderen vanaf de leeftijd van 12 weken totdat het kind naar school gaat (2,5 - 3 jaar).


Speciale zorgen


Bij De Pagadderkes zijn alle kinderen welkom ongeacht hun onderlinge verschillen. Ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte zijn meer dan welkom. Voor extra ondersteuning kunnen we steeds terecht bij CIK (centrum voor inclusieve opvang). Bij ons staat de zorg voor het kind centraal.


Pedagogische visie


Ons kinderdagverblijf is meer dan alleen maar een kinderopvang. Elk kind is uniek en wordt daarom opgevolgd in al zijn functies. Zowel aan de lichamelijke, psychomotorische, affectieve, cognitieve en sociale ontwikkeling wordt veel aandacht besteed. De kindjes worden gestimuleerd op al deze domeinen door spel en activiteiten.


Het welzijn en welbevinden van de kindjes hebben bij ons prioriteit. Eveneens streven we ernaar om elk kind individueel de kans te geven om zich te ontplooien op zijn eigen ritme. Om dit te verwezenlijken, stellen we het nodige materiaal en deskundige begeleiding ter beschikking.

Er wordt aandacht besteed aan de manier waarop kindjes met elkaar omgaan, aan de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en aan de beleving van het groepsgebeuren.

Door het bepalen van duidelijke regels en grenzen wordt met een gerichte aanpak een gestructureerde omgeving geboden.


De keuzevrijheid van de kinderen wordt gegarandeerd door voldoende aanbod van activiteiten en spelmogelijkheden, wat toelaat om hun impulsen te stimuleren. De kinderen krijgen mogelijkheden om zelfstandig te ontdekken en te experimenteren. Tevens bieden wij voldoende afwisseling tussen geleide en vrije spelmomenten.


Om alle elementen van het pedagogische beleid te kunnen observeren en verbeteren maken wij gebruik van het kindvolgsysteem ‘Kijk ik’, dat met het kind meegroeit. 

Zo ontstaat een uniek boek vol persoonlijke anekdotes en herinneringen. Een boek om te koesteren en respectvol mee om te gaan. Het vormt de brug tussen thuis en de opvang. Het is geen rapport en niet bedoeld om kinderen met elkaar te vergelijken. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Het is een leidraad voor een gesprek tussen opvoedpartners over het welbevinden, de betrokkenheid en de ontwikkeling van het kind. Telkens na het invullen van een kinderportret gaat het boek ter inzage mee naar huis en wordt het daarna weer meegegeven naar de opvang. Indien het boek thuis verloren gaat, wordt er een kost van 20 euro aangerekend. 


Om onze pedagogische kwaliteit, het bijdragen aan de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen na te gaan, te beoordelen en te bevorderen, maken we gebruik van het MeMoQ zelfevaluatie-instrument. Hier observeren we de kinderen, de interactie tussen de kinderbegeleiders en de kinderen en de interacties tussen de kinderen zelf.



Ouderparticipatie


Onze kinderopvang streeft naar een maximale betrokkenheid en participatie van de gezinnen met als doel het welbevinden van zowel ouders als kinderen te verhogen.

Kinderopvang maakt deel uit van het opvoedingsproces, hierdoor is het van belang dat wij ons als begeleiding aansluiten bij het opvoedingsproces van de ouders.


Hoe kunnen wij dit verwezenlijken?



Voeding


Het ontbijt wordt thuis genuttigd, evenals het avondmaal. Eveneens willen we vragen om de kindjes bij het brengen geen boterham, koek of fruit mee te geven. 

Om 9u krijgen de peuters en lopers een stuk fruit. ’s Middags (11u) wordt er een huisbereide warme maaltijd voorzien. Om 15u krijgen ze boterhammen, soep, fruitkaas of verse fruitpap. Zij nuttigen deze telkens allemaal samen aan tafel.

Tijdens de dag krijgen de kinderen meer dan voldoende water te drinken. 


Voor de baby’s en kruipers wordt er ‘s middags eveneens een warme maaltijd voorzien aangepast aan de leeftijd en in de namiddag fruitpap. Zij nuttigen deze elk afzonderlijk tijdens een één op één voedingsmoment.


Wij zorgen voor voldoende afwisseling in het menu. Het menu van de dag wordt steeds kenbaar gemaakt in de ontvangstruimte en via de nieuwsbrief. 

Alle bijzonderheden i.v.m. de voeding van uw kindje dient onmiddellijk doorgegeven te worden. Hier denken we bijvoorbeeld aan vitamines, dieet en allergieën.

Bij allergieën aan bepaalde voedingsmiddelen willen we graag rekening houden in de mate van het mogelijke. Hiervoor hebben we wel een medisch voorschrift nodig.

Als het kind specifieke dieetvoeding nodig heeft, dient dit zelf te worden voorzien.


Een lijst met allergenen die kunnen voorkomen in de aangeboden voeding is steeds beschikbaar voor inzage.


Aan de mama’s van de kindjes die borstvoeding geven, willen wij vragen om ervoor te zorgen dat het kind tegen de tijd dat het naar de opvang komt, reeds van een flesje kan drinken. Dit omdat de overgang naar flesjes soms enige tijd in beslag neemt.



Hygiëne en kledij 


Wanneer uw kindje ’s morgens naar de opvang komt, heeft hij reeds zijn ochtendtoilet achter de rug.


Tijdens de dag worden er spelletjes en activiteiten aangeboden waarbij de zelfstandigheid van het kind wordt gestimuleerd. Buitenspelen is o.a. één van deze activiteiten. Daarom vragen we om uw kindje speelkledij aan te doen die vuil mag worden. Wij kunnen dus niet verantwoordelijk worden gesteld voor vuile en bevlekte kleding.

Om verlies van kleedjes te voorkomen, hebben wij graag dat de kleding van de kindjes voorzien wordt van naam of initialen.



Spelen en slapen


Voor de groei en de ontwikkeling van uw kind is spelen noodzakelijk. Spelen begint reeds bij de allerkleinsten. Dit doen we door het aanbieden van aangepast speelgoed waardoor de zintuigen worden gestimuleerd. 


Voor de peuters is er een uitgebreid aanbod zoals kleuren, plakken, puzzelen, poppenspel, balspelen, buitenspel, enzovoort. Voor al deze activiteiten is er genoeg materiaal en ruimte voorhanden. Er wordt telkens twee à drie weken rond een thema gewerkt. 


Na het spelen is uw kindje toe aan rust. Hiervoor worden er voldoende slaapmomenten ingelast. Het is belangrijk dat het kind zelfstandig in slaap kan vallen. Gelieve hier thuis op te oefenen voor het kind in de opvang start.


Wij zijn ervan overtuigd dat buiten spelen de gezondheid van de kinderen ten goede komt. Daarom zullen er veel activiteiten buiten plaatsvinden van zodra de weersomstandigheden dit toelaten.


Prijs voor de opvang


1.Deze worden berekend volgens het inkomenstarief


In onderstaande gevallen moet je een nieuw attest met kind-code aanvragen:


Aanvragen van herberekening doet het gezin zelf. Kind en Gezin kan altijd bewijsstukken opvragen aan de gezinnen.


https://www.kindengezin.be/img/inkomenstarief-ouders.pdf


2.Extra kosten


3.Betaling facturen



Opnamebeleid


Voor ons opnamebeleid passen wij de voorrangsregels, beschreven in artikel 22 van het subsidiebesluit van 22 november 2013, toe:


Daarbij proberen wij ervoor te zorgen dat minstens 20% van alle kinderen die op jaarbasis opgevangen worden, kinderen zijn van gezinnen die beantwoorden aan ten minste twee van de eerste vier kenmerken, hierboven vermeld. Ook kinderen uit een kwetsbaar gezin tellen mee voor de berekening van dat percentage. 

De toewijzing van een plaats bij De Pagadderkes gebeurt steeds via het loket kinderopvang Leuven. www.kinderopvangleuven.be


Inschrijvingsprijs


De inschrijving van uw kindje wordt bevestigd door ondertekening van een schriftelijke overeenkomst en het betalen van een inschrijvingsprijs van 250,00 euro. Wanneer het jaarlijks gezamenlijke gezinsinkomen gelijk of lager ligt dan 27.000 euro bedraagt het inschrijvingsgeld 50,00 euro.

Dit inschrijvingsgeld dient als waarborg van de volgende verplichtingen van het gezin, die volgen uit de schriftelijke overeenkomst en het huishoudelijk reglement:

Het inschrijvingsgeld zal worden teruggestort op het einde van de opvang en na betaling van de laatste factuur. Indien er nog openstaande facturen zijn, zal een deel of het volledige inschrijvingsgeld gebruikt worden ter betaling van deze facturen. 


In geval van onvoorziene medische verwikkelingen tijdens de zwangerschap wordt de inschrijvingssom onmiddellijk teruggestort mits voorlegging van een schriftelijk medisch attest .


Brengen en halen van het kind



Ziektebeleid


Aan de hand van het ziektebeleid bepalen de begeleiders en verantwoordelijke wanneer uw (ziek) kind wel of niet naar de opvang kan komen of wanneer uw kind moet worden opgehaald.


Bij ziekte van een kind letten we op:

Kinderen die zich niet goed voelen, hebben behoefte aan extra aandacht en willen graag de meest vertrouwde persoon om zich heen hebben. 

Soms kan een kleine inspanning voor het zieke kind al te veel zijn. Ze willen dan ook liever rust in hun vertrouwde omgeving.


De meeste besmettelijke ziekten worden al doorgegeven voordat de eerste symptomen verschijnen of de diagnose wordt gesteld. Het is dan ook de taak van de begeleiding en verantwoordelijke om de besmetting te beperken.

Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderopvang op de hoogte te brengen van een mogelijke besmettelijke ziekte van hun kind.

Anderzijds is het ook de verantwoordelijkheid van de opvang ouders te informeren over een mogelijk heersende besmettelijke ziekte.


Met vragen rond en wanneer kinderen met welke aandoening terug naar het kinderdagverblijf mogen komen, kan u terecht bij de verantwoordelijke van de opvang.

Soms is er een vermoeden van een besmettelijke ziekte of vinden we het nodig dat er advies van een arts wordt ingewonnen. Enkel wanneer de arts met een attest bevestigt dat er geen sprake is van een besmettelijke ziekte en de algemene gemoedstoestand het toelaat, kan jouw kindje de dag nadien terug naar de opvang komen.


Als een kindje rode uitslag of blaasjes vertoont, vragen wij de ouders om naar de arts te gaan om een diagnose te laten stellen. Als het kindje naar de opvang mag, moet dat ook met een medisch attest kunnen worden aangetoond.

Voor meer informatie aangaande ziek zijn in de kinderopvang verwijzen we jullie graag naar

https://www.kindengezin.be/img/flowchart-koorts.pdf en

https://www.kindengezin.be/img/affiche-wanneer-kan-een-kind-naar-de-opvang-komen.pdf


Zowel in het belang van je eigen kind als dat van de andere kinderen en volwassenen die met hem/haar in contact komen, dringen we er op aan om jouw kind thuis te houden als het een ochtendtemperatuur heeft vanaf 38,00°C. 


Breng jouw kind niet naar de opvang nadat het een koortswerend middel heeft gekregen. Deze zorgt voor het verdwijnen van de koorts of pijn, maar neemt zeker en vast de oorzaak/besmetting niet weg. Zodra de medicatie is uitgewerkt, moeten we alsnog bellen om uw kind te komen ophalen.

Wanneer uw kind niet naar de opvang komt, vragen we om de opvang hiervan op de hoogte te brengen voor 8u30 ‘s ochtends. Zo kunnen we hiermee rekening houden voor de maaltijden.


Uw kindje dient 24u symptoomvrij te zijn vooraleer hij/zij terug kan komen naar de opvang: koortsvrij, vrij van braken/diarree,... Dit omdat de begeleiding niet kan tegemoetkomen aan de behoefte en de zorgen van een ziek kind zonder dat dit ten koste gaat van de andere gezonde kinderen.


Omdat het niet steeds mogelijk is zelf thuis te blijven bij je zieke kind kan je beroep doen op OZIKI. De meeste mutualiteiten bieden ook een thuisoppas zieke kinderen aan.


Als uw kind in de loop van de dag ziek wordt, zal de begeleider van de leefgroep, na overleg met de verantwoordelijke, telefonisch contact opnemen. Wij kunnen steeds vragen uw kindje zo snel mogelijk af te halen indien wij dit aangewezen vinden. Indien wij de ouders niet kunnen bereiken, nemen we contact op met een opgegeven noodcontact (zie schriftelijke overeenkomst en inlichtingenfiche).

Wanneer noch de ouders, noch het noodcontact bereikbaar zijn, kan door de opvang de huisarts worden geraadpleegd. De kosten voor deze bezoeken worden door de ouders gedragen.


Als ouder kan je steeds telefonisch contact opnemen met de verantwoordelijken van het kinderdagverblijf, als je vragen hebt of jouw kind al dan niet naar de opvang mag komen.

Hieronder ons beleid omtrent koorts, medicatiegebruik, diarree en braken 


Koortsbeleid


De volgende richtlijnen hanteren wij bij koorts:


Diarree en braken

Bij diarree (3x op één dag) of braken (2x/dag) moet uw kind thuis blijven. 

Wanneer uw kind heeft gebraakt of diarree (3x) heeft in de opvang zullen wij u contacteren met de vraag om  uw kind zo snel mogelijk  te komen ophalen.


Medicatiebeleid


Meest voorkomende ziektes

Waterdunne ontlasting al dan niet gepaard met braken en/of koorts.

Duurt meestal 3-tal dagen, zo langer huisarts raadplegen.

Vanaf 3 waterige ontlastingen gedurende de dag mag het kind niet naar de opvang.


Begint met gewone verkoudheid en niezen, lichte koorts en prikkelhoest. Deze gaat over in hevige hoestbuien met gierend geluid. Dit kan al dan niet gepaard gaan met opgeven van taai slijm en braken.

Na het stellen van de diagnose wordt er gestart met antibiotica en kan het kind naar de opvang als zijn algemene toestand dit toelaat.


Begint met een blaasje dat openbarst en waarop een honinggele korst ontstaat. Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Ouders worden aangeraden om de huisarts te raadplegen.

Kinderen met krentenbaard mogen pas terug naar de opvang komen twee dagen na het starten van een antibiotica behandeling of als de blaasjes zijn opgedroogd. 


Het trommelvlies is kapot gegaan en er komt pus uit het oor (ziet er uit als snot en heeft een onaangename geur). Deze is zeer besmettelijk. We raden aan om de huisarts te raadplegen. Meestal gaat dit gepaard met ziek zijn en kan het kind bijgevolg niet naar de opvang.


Roodheid, zwelling en pijn, meestal in beide ogen bij een virusinfectie. Rode ogen, opgezette oogleden, gele of groene pus uit het oog bij een bacteriële infectie. Huisarts raadplegen. Als het kind geen algemene ziekteverschijnselen vertoont, kan het naar de opvang.


Hoge koorts, keelpijn, braken, op de tweede dag ontstaan er kleine puntvormige rode vlekjes, vooral in de nek, op de borst, onder de oksels, bij de ellebogen, in de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen. De tong is eerst geheel beslagen, later geheel rood met puntjes (aardbei). Na 10 dagen verbleekt de huiduitslag en begint de huid te vervellen. Huisarts raadplegen voor het starten met antibiotica. Het kind mag terug naar de opvang 24u na het starten van antibiotica.


Dit virus veroorzaakt een ontsteking van de luchtwegen en komt vooral voor in de wintermaanden. Het gaat gepaard met verstopte neus, hoesten, wat kan leiden tot overgeven, koorts, benauwdheid, en belemmerde ademhaling. Huisarts raadplegen. Meestal voelt het kind zich te ziek om naar de opvang te komen.


Lichte koorts, grote en kleine rode vlekken, beginnend in het gezicht en verspreiden zich over het hele lichaam, welke verdwijnen na 1 à 2 weken. Als het kind geen algemene ziekteverschijnselen vertoont, kan het naar de opvang komen. 

Zwangere vrouwen die in contact geweest zijn met deze ziekte worden aangeraden om een arts te raadplegen.

In het begin: lichte koorts, hoofdpijn, na een paar dagen kleine rode bultjes waarop blaasjes ontstaan, die erg kunnen jeuken. Windpokken zijn besmettelijk vanaf een dag voor het ontstaan van de blaasjes. Het vocht in de blaasjes is zeer besmettelijk en het kind kan minimaal 6 dagen niet naar opvang, totdat alle blaasjes zijn opgedroogd.


Witte wormpjes in de ontlasting van ongeveer 1 cm groot. Deze veroorzaken jeuk en diarree. 

Huisarts raadplegen. Na behandeling kan het kind terug naar de opvang.


Plotselinge hoge koorts die 3 tot 5 dagen  kan aanhouden. Kleine vlekjes vooral op de romp en het gezicht.

Het is een onschuldige ziekte die spontaan geneest. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt totdat de vlekken verdwijnen. Na de besmettelijke periode kan het kind terug naar de opvang.


Hoge koorts, neusverkoudheid, harde droge hoest, rode ogen, vlekken aan de binnenkant van de wang, rood omrande witte stippen, vlekken vloeien in elkaar over. Het kind is besmettelijk vanaf 1 à 2 dagen voor het begin van de uitslag tot 5 dagen na het verschijnen van de uitslag. De ziekte duurt ongeveer 2 weken.

Het kind kan pas terug naar de opvang als de besmettelijke periode voorbij is.


Het kind is nauwelijks ziek, licht verkouden, opgezette lymfeklieren achter nek en oren, soms rode keel en gehemelte. Na 24u verschijnen de eerste rode vlekjes op het gezicht en verspreiden zich snel over romp en ledematen. Het kind is besmettelijk 5 dagen voor tot 5 dagen na het verschijnen  van de vlekjes. Het kind mag niet naar de opvang komen tijdens de besmettelijke periode. Voor zwangere vrouwen is het belangrijk om een huisarts te raadplegen.


Er vormen zich blaasjes rond de mond die vocht bevatten. Na enkele dagen springen ze open waarna er zich een korstje vormt. De koortslip jeukt enorm. De klachten duren ongeveer 1 week. Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Het kind mag terug naar de opvang als de blaasjes zijn opgedroogd en er een korstje gevormd is.


Ongeval van het kind

Als het kind tijdens de opvang een ongeval heeft, verwittigen wij de ouders of het door hen opgegeven noodcontact. 

Wanneer noch de ouders, noch het noodcontact bereikbaar zijn, kan door de opvang de huisarts worden geraadpleegd. De kosten voor deze bezoeken worden door de ouders gedragen. 

Bij een ernstig ongeval of in geval van een levensbedreigende situatie zullen wij onmiddellijk de hulpdiensten verwittigen. Graag verwijs ik hiervoor naar onze crisisprocedure die u steeds kan inkijken.


Veiligheid en begeleiding bij verplaatsingen

Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, gaan wij soms op stap met de buggy’s. Deze buggy’s voldoen aan de wettelijke voorwaarden en zijn voorzien van gordeltjes. Wij gaan steeds op stap met twee begeleiders. Ouders of grootouders die graag mee op stap gaan, zijn steeds welkom. Tijdens de uitstap neemt iemand een gsm mee zodat er in geval van nood steeds kan worden verwittigd. 


Afwezigheid

Elk kind  heeft  recht op 18 gerechtvaardigde afwezigheidsdagen per kalenderjaar voor een voltijds opvangplan. Het aantal gerechtvaardigde afwezigheidsdagen voor niet voltijdse kindjes zal à rato van het opvangplan  worden berekend. 

Voor deze gerechtvaardigde afwezigheidsdagen (ziekte, vakantie,…) moet geen dagprijs betaald worden. Als de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen opgebruikt zijn, zal de som van 23,00 euro worden aangerekend per  ongerechtvaardigde afwezigheidsdag. 


Wanneer het kind afwezig zal zijn, vragen we om dit tijdig, voor 8u30, aan de opvang te laten weten.

In geval van een ziekenhuisopname, zullen er geen ongerechtvaardigde of gerechtvaardigde afwezigheden worden aangerekend. Hiervoor vragen we dan ook een bewijs van ziekenhuisopname.



Recht van het gezin


Wenbeleid

Wanneer een kind voor het eerst naar de opvang komt, is het belangrijk dat het kind, de ouders en de begeleiding elkaar beter leren kennen. Dit gebeurt in eerste instantie tijdens het kennismakingsgesprek en tijdens de wenweek.


Kennismakingsgesprek


Waarom is het zo belangrijk om een kind te laten wennen alvorens het alleen en voor een langere periode naar de opvang komt?

In de opvang krijgt het kind enorm veel vreemde prikkels te verwerken:

Al deze prikkels kunnen als stresserend ervaren worden door het kind. Wanneer we het kind geleidelijk aan kunnen laten wennen aan deze nieuwe prikkels, zal het de overgang als minder stresserend ervaren.


Wat is het doel van de wenperiode?


Hoe verloopt de wenperiode?


Deze proberen we zo kort mogelijk tegen de start van de eigenlijke opvang te laten plaatsvinden. Liefst één week en ten laatste twee weken voor de start van de opvang.

Indien het kind de eerste dagen moeizaam went, zullen we de rest van de wenweek aanpassen in functie van het welbevinden van het kind.


Tijdens de eerste weken van de opvang vragen we om het kind zijn dag zo kort mogelijk te houden.



Overgang naar een volgende leefgroep



Overgang naar de kleuterschool

Een warme transitie naar de kleuterschool is een erg belangrijk onderdeel van de eerste levensjaren van het kind. Het is de basis van een goede schoolloopbaan. 

Tijdens de laatste weken van de opvang linken we de activiteiten zo veel mogelijk met ‘naar school gaan’. Naast het creëren van deze verbinding tussen opvang en school, is het emotionele welzijn van het kind ook een erg belangrijke factor om een warme transitie te verwezenlijken.

Daar wij als opvang een groot belang hechten aan het emotioneel welzijn van elk kind, vragen wij u om de opvang van uw kind ten minste vijf dagen voor de start van de kleuterschool te beëindigen.

Zo vermijden we een plotse, onvoldoende voorbereide overgang met traumatische ervaring als gevolg.



Toegang tot alle ruimtes waar het kind opgevangen wordt


Klachten

Hoe goed alle medewerkers van ons kinderdagverblijf ook hun best doen, het kan altijd gebeuren dat  de ouders het ergens niet mee eens zijn. Wij vragen de ouders dan ook om bij ontevredenheid over een medewerker of de werking, ons dit persoonlijk te laten weten. Vanaf dit moment zal onze klachtenprocedure in werking treden. Deze kan u op vraag steeds inkijken. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling, aan de verantwoordelijke van de opvang. Wij zullen dan gezamenlijk proberen tot een oplossing te komen om zo de ontevredenheid weg te nemen. Wanneer de ouders niet overtuigd zijn, kunnen zij altijd een klacht neerleggen bij de klachtendienst van K&G. 

Klachten kunnen steeds gemeld worden bij Opgroeipunt: 


Voor een klacht over de privacy van de persoonsgegevens:

https://www.privacycommission.be/nl/contact


Privacy

Gezinnen hebben recht op de bescherming van hun persoonsgegevens. Daarom beschikt onze opvang over een privacyverklaring. 

In deze privacyverklaring informeren we de ouders hoe we omgaan met hun persoonsgegevens.


De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt voor:



Als organisator verbinden wij ons er toe om de veiligheid en het vertrouwelijke karakter van de persoonsgegevens te waarborgen.



Informatie over


Verzekeringen 


Al onze verzekeringen werden afgesloten bij Baloise, City Link, Posthofbrug 16, 2600 Antwerpen


De opvang is niet verantwoordelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van persoonlijke voorwerpen. Daarom vragen wij uitdrukkelijk geen waardevolle zaken mee te brengen en de kleding te labelen.


Aangifte van schade of ongevallen moet binnen de 24 uur na de feiten gebeuren bij de verantwoordelijke of haar vervanger.


Inlichtingenfiche


Bij de eerste wendag ontvangt u een inlichtingenfiche. Dit is een fiche waarop informatie vermeld staat betreffende de identiteit van kind en ouders, slaap- en eetgewoonten van het kind, medische gegevens, contactpersonen. Deze fiche wordt bijgehouden en kan steeds worden geraadpleegd voor aanpassing of verbetering. Bij de overstap van kruipers naar lopers  zal er een nieuwe inlichtingenfiche worden ingevuld.


Aanwezigheidsregister


In onze kinderopvang worden de aan- en afwezigheden elektronisch geregistreerd. Deze kan men terugvinden op de facturen. Bij betwisting heeft men tot 8 dagen na ontvangst van de factuur de tijd om te reageren.

De aankomst- en vertrekuren staan hier eveneens op aangeduid.


Kwaliteitshandboek


Wij zijn een kinderdagverblijf met meer dan 18 vergunde opvangplaatsen, hierdoor beschikken wij over een kwaliteitshandboek. Dit handboek beschrijft de werking van de opvang en de te volgen noodprocedures.

Dit handboek kan geraadpleegd worden na aanvraag.


Wijzigingen aan het huishoudelijk reglement 


Het huishoudelijk reglement kan eenzijdig gewijzigd worden door de organisator.

Als het huishoudelijk reglement gewijzigd wordt, moet je het gewijzigde huishoudelijk reglement of een addendum opnieuw ondertekenen voor ontvangst en kennisneming.

Elke wijziging in het nadeel van de ouders, zoals bijvoorbeeld een aanpassing in het prijsbeleid, laten we  minstens twee maanden voor de wijziging schriftelijk weten. In dit geval hebben de ouders het recht om de schriftelijke overeenkomst zonder enige schade- of opzeggingsvergoeding op te zeggen, op voorwaarde dat dit binnen de twee maanden is gebeurd.

Ook wanneer de organisator beslist om niet langer met het inkomenstarief te werken, zullen wij dit schriftelijk meedelen aan de ouders en pas overgaan naar een vast maandbedrag na een overgangsperiode van 3 maanden.

Dit geldt niet voor de wijzigingen die wij verplicht moeten opnemen volgens de regelgeving.



Mee te brengen bij aanvang van de opvang



Datum en ondertekening


Voor ontvangst en kennisneming: